Βιογραφικά και επικοινωνία

 ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ "ΝΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ :βιογραφικό       
               
Η Μικτή Χορωδία "Νίκος Αστρινίδης" ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2003.
Τα μέλη της είναι νέοι ηλικίας 14-30 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσικοί.
 Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, spirituals, έργα Ευρωπαίων συνθετών κλασσικής και προκλασσικής περιόδου, επεξεργασία δημοτικών τραγουδιών και βυζαντινών ύμνων.
Το κυριότερο έργο όμως της χορωδίας είναι η προώθηση όλου του χορωδιακού έργου του παγκοσμίου φήμης συνθέτη Νίκου Αστρινίδη. Σκοπός της χορωδίας είναι η αποκατάσταση του ρόλου της κλασσικής χορωδιακής μουσικής στην Ελληνική κοινότητα ως μέσου επικοινωνίας, δημιουργίας και έκφρασης.

Η χορωδία συνεργάζεται συχνά με συμφωνική ορχήστρα. Συμμετείχε σε έργα όπως "Stabat Mater" Pergolesi, "Επινίκιος Ύμνος" Καμπάνη Σαμαρά, "Nocturnes" Mozart, "Καμπάνες" Rachmaninov, "Requiem" Mozart.

Παρουσιάστηκε σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ της χώρας όπως ΜΑ' Δημήτρια με τα Ορατόρια "Αγ.Δημήτριος και Κύριλλος και Μεθόδιος" Νίκου Αστρινίδη, ΛΘ' Δημήτρια με το έργο "Ζορμπάς" του Μίκη Θεοδωράκη, 1ο, 2ο και 3ο Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας με έργα "O Sing into the Lord" G.F.Haendel, Spirituals και Βυζαντινούς Ύμνους, συναυλία στο Ωδείο αρχαίας αγοράς Θεσσαλονίκης αποσπώντας άριστες κριτικές.Συμμετείχε επίσης σε φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Σημαντική στιγμή στην πορεία της χορωδίας υπήρξε η κατάκτηση του Χάλκινου Μεταλλίου στην κατηγορία χορωδίας δωματίου στο "18ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής Πρέβεζας" το καλοκαίρι του 2012.





ΜΑΕΣΤΡΟΣ: βιογραφικό
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΟΥΚΑ



Γεννήθηκε στα Κουφάλια Θεσ/νίκης. Πτυχιούχος Πιάνου-Αρμονίας-Αντίστιξης-Φούγκα, απόφοιτος Μουσικολογίας, Διεύθυνσης Χορωδίας και Μουσικοπαιδαγωγικού τμήματος της Ανώτατης Κρατικής Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας Βουλγαρίας του τμήματος Θεωρίας και Σύνθεσης.

Όλα τα πτυχία της είναι με άριστα παμψηφεί. Διευθύντρια χορωδίας από το 1992. Διευθύνει χορωδίες παιδικές, νεανικές και μικτές με πολύ έντονη δραστηριότητα συμμετέχοντας σε χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συναυλίες της έχουν μεταδοθεί από Ελληνικούς και ξένους ραδιοφωνικούς, όπως και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι καθηγήτρια μουσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πιάνου. Διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά και πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Κουφαλίων, στα Ωδεία Σαμαρά και "Αστρινίδειο".




Η χορωδία μας έχει πάρει το όνομά της προς τιμήν του συνθέτη και αρχιμουσικού Νικολάου Αστρινίδη......

Ο Νικόλαος Αστρινίδης:βιογραφία

Ο Νικόλαος Αστρινίδης (6 Μαΐου 1921- 10 Δεκεμβρίου 2010) είναι συνθέτης, αρχιμουσικός, πιανίστας, και παιδαγωγός. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους αντιπροσώπους της εθνικής σχολής και από τους κορυφαίους Έλληνες συμφωνιστές της μεταπολεμικής περιόδου.

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Έλληνας της Βαλκανικής Διασποράς, ο Αστρινίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άκερμαν της Βεσσαραβίας στη Ρουμανία.Ο συνθέτης μεγάλωσε στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της μεσοπολεμικής Ρουμανίας και ήδη από την εφηβική του ηλικία έδειξε σημαντική κλίση στη μουσική. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, ενώ ταυτόχρονα φοίτησε στο Ωδείο της ίδιας πόλης. Καταλυτική για την καλλιτεχνική του ανάπτυξη υπήρξε η επιρροή του Dinu Lipatti, Η Σοβιετική εισβολή του 1940 χώρισε την οικογένεια Αστρινίδη στα δύο όμωςο συνθέτης και οι γονείς του κατάφεραν να διαφύγουν στη Μέση Ανατολή. Κατατάχθηκε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία . Ένας τραυματισμός στο πόδι και η ακόλουθη παρασημοφόρηση έφεραν τον συνθέτη στο Κάιρο όπου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως πιανίστας και συνθέτης, δίνοντας συναυλίες για τα Ελληνικά και Συμμαχικά στρατεύματα. Το 1944 έλαβε το Πρώτο Βραβείο Πιανιστικής Ερμηνείας και Σύνθεσης στο φημισμένο Eisteddfod Festival με την Κυπριακή Ραψωδία και τον επόμενο χρόνο διηύθυνε στην Όπερα του Καΐρου το συμφωνικό του έργο Οιδίπους Τύραννος.

Μετά την αποστράτευσή του το 1947 πήγε στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Schola Cantorum παίρνοντας διπλώματα δεξιοτεχνίας πιάνου και σύνθεσης με βαθμό άριστα. Σχεδόν αμέσως άρχισε συνεχείς περιοδείες ως πιανίστας σε όλο τον κόσμο δίνοντας περισσότερες από 3000 συναυλίες είτε ως σολίστ είτε σε σύμπραξη με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.όπως ο βιολοντσελίστας Bernard Michelin και οι βιολονίστες Christian Ferras, Henryk Szeryng και Jacques Thibaud,. Έχει ηχογραφήσει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς των περισσότερων μεγάλων πρωτευουσών του κόσμου. Συμμετείχε, σε διάφορα φεστιβάλ, ενώ πολλές συνθέσεις του έχουν εκτελεστεί σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπηςπίσης. Στην τριετία 1959-1962 βρέθηκε σχεδόν μόνιμα στη Μαρτινίκα των Γαλλικών Αντιλλών, όπου ύστερα από εντολή της Γαλλικής Κυβέρνησης μαζί με την Colette Frantz ίδρυσαν και διηύθυναν μουσική σχολή, ενώ ο ίδιος ίδρυσε και διηύθυνε την Ορχήστρα Δωματίου των Γαλλικών Αντιλών.


Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Από το 1965 και ως το 1986 ήταν διευθυντής της Φιλαρμονικής και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.Το 1966 παρουσίασε στα "Α' Δημήτρια" τα ορατόριά του "Άγιος Δημήτριος" και "Κύριλλος και Μεθόδιος".Στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης εκτελέστηκαν το ορατόριό του "Ψαλμοί" (1968) και η "Συμφωνία 1821" (1971).Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Διηύθυνε μερικές από τις πρώτες παραστάσεις της Όπερας Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα ίδρυσε και διηύθυνε τις παραστάσεις της Όπερας Δωματίου Βορείου Ελλάδος.Από το 1979 διευθύνει τη Μαντολινάτα Θεσσαλονίκης και από το 1980 είναι διευθυντής του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και από το 1995 των Ωδείων "Αστρινίδειο" και "Ε.Σαμαρά". Για 21 χρόνια διετέλεσε αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης ήταν καλλιτεχνικός σύμβουλος στην Κυπριακή Ακαδημία μουσικής . Το συνθετικό του έργο, αναγνωρισμένο ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '40, περιλαμβάνει ορατόρια, συμφωνικά έργα, συνθέσεις για πιάνο, και μουσική δωματίου, σκηνική μουσική και τραγούδια, σημαντικότερα από τα οποία είναι τα:Άγιος Δημήτριος, Κύριλλος και Μεθόδιος, Νεανικά χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου, Κυπριακή ραψωδία (1944-1945), Δύο κομμάτια σε ελληνικό ύφος, Συμφωνία 1821 κ.α.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Mικτή Χορωδία «Νίκος Αστρινίδης»
Μικτή Χορωδία
Παπαναστασίου-Γυμν. Στεφάνου 2, 54250 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 312062
fax: 2310 312065
e-mail: nikosastrinidischorus@hotmail.gr
Πρόεδρος: Σαμαράς Καμπάνης (τηλ.: 6945 416463)
Υπεύθ. Επικοινωνίας - Μαέστρος: Βασιλική Κατσούκα (τηλ.: 6936 980898, φαξ: 2310 312065)
Βοηθός Μαέστρου : Αποστολία Νικούλη (6988031040)
Σελίδα στη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών:http://www.stegi-chorus.gr/greek/meli/xorodies/29.html